Fejring af FAB’s 76-års jubilæum

I anledning af vores jubilæum inviterer vi små og store FAB-beboere til det Fynske Dyrskue fredag den 17. til søndag den 19. juni 2022.

Det Fynske Dyrskue er en folkefest og et samlingssted for dyrene, landbruget og ikke mindst gæsterne fra Fyn og omegn. På dyrskuet kan du opleve dyr, maskiner og teknologi helt tæt på, og de små kan komme op og sidde i en traktor og deltage et hav af sjove oplevelser.
Du kan læse mere om det Fynske Dyreskue her

Tilmelding til arrangementet er lukket.

Fredag d. 3. juni 2022 er det 76 år siden, at FAB – Fyns Almennyttige Boligselskab blev stiftet.
Det er mange år med boliger, beboere, helhedsplaner, nybyggerier og meget mere.

Er du nysgerrig på, hvordan FAB har udviklet sig gennem tiden? Så læs med herunder.

1946 — OAB stiftes

Efter Anden Verdenskrigs magre krigsår var der stor mangel på tilgængelige boliger især for socialt dårligt stillede.

Derfor vedtog Folketinget en lov om offentlig støtte til igangsættelse af sociale boligbyggerier, der skulle tilgodese alle dem, som stod uden bolig efter besættelsen.

Odense almennyttige Boligselskab (OaB) blev stiftet den 3. juni 1946 og godkendes herefter af Odenses Byråd. Første byggeri er Mosegårdsparken med 126 boliger.

1940-50'erne — De store parker

I denne tid havde vi fuld gang i byggeriet af de store parker: Korsløkkeparken, Mosegårdsparken, Tofteparken, Højstrupparken og Risingsparken. Boligselskabet voksede, og der kom flere og flere beboere til.

En gammel lejekontrakt fra 1949 til en bolig med 2 værelser og 1 kammer i Mosegårdsparken viser, at den månedlig husleje lød på kr. 116,43.

1960'erne - Vollsmose planlægges

I Vollsmose skulle der bygges lejligheder og rækkehuse med plads til 15.000 mennesker, butikscenter, gymnasium og legeplads.

Planlægningen og den senere opbygning tog mange år. I 1962 blev de første skitser godkendt, i 1964 blev Vollsmoseplanen udarbejdet, i 1966 begyndte byggeriet og i 1968 stod de første lejligheder i området klar til indflytning.

1970-80'erne - De høje huses tid er forbi

Efter mange år med byggeri af højhuse og store afdelinger blev der stillet andre krav til det almennyttige byggeri.

Nu skulle der foregå en mere spredt byvækst med andre former for boliger.

Det var især for at imødekomme samfundets ældre samt de nye typer af familier, der kom frem i disse tider, eksempelvis alenemødre eller -fædre.

1984 - FAB bliver til

I takt med at boligbyggerierne forandrede sig, ændrede Odense Almennyttige Boligselskab sig fra 1980’erne og frem.

I 1984 skiftede OAB navn til Fyns Almennyttige Boligselskab, og i løbet af 1980’erne overtager FAB administrationen hos blandt andet Boligselskabet L.A.B-huse, Ullerslev Boligselskab, Munkebo Andelsboligforening og Næsby Boligforening.

I denne tid flytter FAB også sin administration ind på Vestre Stationsvej i den gamle Sydbanegård, købt af Odense Kommune for symbolsk pris a 1 krone, og her har vi administration den dag i dag.

1990-00'erne - Nye tider

Tidens ændrede familiestrukturer med mindre familier og aktive sociale ældre giver nye boformer som fx seniorbefællesskabet Hammerparken
i Seden ved Odense.

I denne tid ses det også, at den digitale udvikling går lynhurtigt. I 00’erne kommer FAB på Internettet, og alle FAB’s medarbejdere får egen pc.
Den nye EDB-teknologi kræver dog lidt opmærksomhed og nye vaner i administrationen.

Det er også i 2008 at LAB og andre mindre boligselskaber fusionerer med FAB og sammen danner et af Fyns største almene boligselskaber.

2010'erne - I dag - Udvikling og bæredygtighed i fokus

Udvikling er omdrejningspunktet i disse år, og både nybyggerier og renoveringer af de store, ældre parker er i fokus. Der skal opdateres, forbedres og nytænkes.

Klimaforandringer og bæredygtighed er også i fokus mere end nogensinde før. FAB tager hensyn til miljøet i helhedsplaner og nybyggerier, og i 2016 vinder FAB’s miljøvenlige renovering af Korsløkken Odense Kommunes Bæredygtighedspris. Herudover arbejder FAB målrettet for, at alle nybyggerier bliver bæredygtighedscertificeret gennem DGNB.

I 2019 igangsatte FAB sin nye strategi, som blev formuleret i tråd med FAB’s vision om at bidrage til et bæredygtigt samfund ved at styrke et boligliv med balance mellem mennesker, miljø og moderne forretning.