Gode råd til et sundt indeklima

Indeklima har betydning både for dit helbred og din bolig. Her kan du læse 10 gode råd til, hvordan du sikrer dig et sundt indeklima.

Hold boligen tør
Sørg for at holde boligen tør. Så kan du i de fleste tilfælde undgå skimmelsvamp.

Luft ud
Sørg for at lufte godt ud – lav gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.

Brug emhætte
Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal.

Tør tøj udenfor
Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri.

Hold en jævn temperatur
Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.

Tjek aftræk og ventiler
Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. Kontakt ejendomskontoret eller din udlejer hvis du er i tvivl.

Gør rent
Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Jævnlig støvsugning fjerner svampedele og grobunden for nye svampe.

Pas på de kolde ydervægge
Hvis boligen er ældre eller dårligt isoleret, vil man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside op ad væggen. Vi anbefaler min. 10 cm. Mellem væg og møbel for at sikre luftcirkulation og undgå kondens.

Tør op
Husk at tørre vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre udendørs.

Hold øje med fugtskader
Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.

Få mere info på skimmel.dk

  • 10. maj 2022