Ministerbesøg i Korsløkken

fotograf: Simon Trøjgaard Jepsen

Boligminister Kaare Dybvad (S) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) var fredag d. 2. oktober på besøg i Korsløkken. På mødet var ministeren i dialog med beboere samt bestyrelsesformand for FAB, Erling Nielsen, og afdelingsformand i Korsløkken, Kurt Nielsen, der fortalte, hvordan ministeren kan hjælpe boligorganisationerne med at komme utryghedsskabende adfærd til livs.

I et tæt samarbejde mellem beboere, BoligSocialt Hus, SSP, Fyns Politi og FAB, er det de senere år lykkedes at gøre Korsløkken til et mere trygt område at bo og færdes i.

Dette skal bl.a. ses i lyset af, at FAB for to år siden opsatte 460 overvågningskameraer i opgange, kældre, elevatorer og udeområder, hvilket har betydet, at hærværk i området nu er på et minimum.
Samtidig er det lykkedes beboere, BoligSocialt Hus, SSP og Fyns Politi at skabe tryghed og ro i området vha. boligsociale indsatser såsom tryghedsvandringer.
Dertil er Korsløkken blevet renoveret for cirka 1,5 milliard kroner, hvilket betyder at boligområdet er blevet mere åbent og tilgængeligt, ligesom boligerne nu er moderne og tidssvarende.
Slutteligt har FAB anvendt den såkaldte fleksible udlejning, hvor det er muligt at styre, hvem der flytter ind.

 

Borgmester Peter Rahbæk Juel roser da også Korsløkken for at have været igennem ”en fantastisk udvikling”

– Man har et stærkt beboerdemokrati i området, som på ingen måder fortjener at blive trukket ned i omdømme eller anseelse, fordi nogle få multikriminelle sætter sig på området og begynder at flytte narkohandlen herind, siger borgmesteren.

Han håber derfor, at regeringen kommer med ny lovgivning, som gør det lettere at smide kriminelle ud meget hurtigere, end det er muligt i dag:

– Ser vi på sagen med de unge, der kastede en molotovcocktail mod en politibil i Vollsmose, gik der tre år, før familien blev sat ud. Det sender et signal til andre i området om, at vores indsats ikke rigtigt nytter noget. Og så ved vi, at mange af de ressourcestærke vælger at flytte, siger han.

 

Alligevel risikerer Korsløkken at havne på den hårde del af ghettolisten og dermed at skulle afvikle familieboliger.

–  Først og fremmest vil det gøre ondt i hjertet på os i boligorganisationen og ikke mindst i hjertet på beboerne, hvis man skal afvikle 60 procent af de nyrenoverede boliger. Beboerne har ventet meget længe på de nyetablerede boliger. Nu har de stået igennem den fysiske og psykiske belastning, der har været forbundet med selve renoveringen. Det er helt umenneskeligt, at præmien så er en opsigelse, siger Erling Nielsen, formand i FAB.

Hvis man dykker ned i tallene, og ser hvad der holder Korsløkken på ghettolisen, så er det andelen af folk med ikke-vestlig baggrund, uddannelsesniveauet og andelen, som står uden for arbejdsmarkedet.
I den forbindelse er det interessant at kigge på det såkaldte ”vippe-tal”:

I Korsløkkeparken er det 64 personer for mange uden for arbejdsmarkedet og 43 for mange, som falder for uddannelseskriteriet. Ud af 2.066 beboere.

– Det er helt tosset, hvis Korsløkken bliver en hård ghetto i 2021, og vi skal til at rive gode nyrenoverede boliger ned på grund af så små marginaler. Det er urimeligt overfor beboerne, hvor mange har boet der i mange år. Og samfundsøkonomisk er det også helt tosset,” siger Erling Nielsen.

– Korsløkken er blevet et godt område, hvor folk er glade for at bo. Vi har et glimrende samarbejde med politiet, så der sikres tryghed. Kriminalitetstallene er også lave. Men vi har mange der ikke er på arbejdsmarkedet eller har lave indkomster, og det hjælper corona-krisen ikke på, tværtimod.”

FAB og Erling Nielsen håber at ministerens besøg vil føre til noget sund fornuft, så Korsløkken får lov til at fortsætte sit arbejde ud af ghettolisten, og det vil ske lang tid før regeringens målsætning om, at der ikke skal være flere ghettoer i Danmark i 2030.

 

Her kan du læse artiklen om ministerbesøget i Korsløkken i Fyens.dk

(Fyens Stiftstidende, Journalist: Ulrik Sass, Fotograf: Simon Trøjgaard Jepsen)

Her kan du læse fagbladet boligen’s interview med bestyrelsesformand i FAB

(Fagbladet Boligen, Journalist: Regnar M. Nielsen, Fotograf)

  • 5. oktober 2020